Wat is helium?

helium ballonnen

Als helium tank leverancier van Nederland kunnen wij het natuurlijk niet achter blijven in het zoveel mogelijk informeren van onze klanten over het gas helium. Vandaar dat wij hier ook op ons blog aandacht aan besteden. In dit artikel kun je in korte tijd meer te weten komen over wat helium nou precies is.

Wat is helium?

Helium is een edelgas, te samen met neon, argon, krypton, xenon en radon. Bij gassen vermoed je altijd dat deze brandbaar en giftig zijn, maar dat is helium dus niet. Indien je bekend bent met helium, zul je waarschijnlijk weten dat dit veelal gebruikt wordt voor het vullen van ballonnen. Een ballon gevuld met helium zal na direct na het vullen gelijk de neiging hebben om richting het plafond te vliegen. Dit komt doordat helium een gas is dat lichter is dan lucht. Hierdoor heeft het de opwaartse werking. Helium heeft ook een enorme bekendheid doordat het veel gebruikt wordt door mensen om in te ademen. Dit heeft het grappige effect dat je stem veranderd in een soort smurfenstem. Echter kleven aan deze bezigheid grote gevaren, waarvan menigéén niet op de hoogte is.
Wat je waarschijnlijk niet weet is dat helium ook gebruikt wordt als koelelement voor de magneten die zich in een MRI-scan apparaat bevinden in het ziekenhuis. Of dat het vaak gebruikt wordt bij het diepzeeduiken.

Hoe kom je aan helium?

Helium wordt gewonnen uit de grond. Met name in bergachtig gebied wordt deze stof vaak gevonden. Bijvoorbeeld van de Rocky Mountains in Noord-Amerika is bekend dat deze veel helium bevatten. De helium die wij gebruiken is afkomstig van de alpha-deeltjes die wordt uitgezonden doordat er zich radio-actief verval voordoet. Elementen raken in verval doordat ze onstabiel zijn, en door het loslaten van deze alpha deeltjes worden ze stabieler. Hierdoor komt helium vrij.

Hoe wordt helium bewaard?

De beste manier om helium te bewaren is in stalen of aluminium cilinders. Vroeger waren dit de langwerpige grote cilinders die het gevoel oproepen alsof er een heel gevaarlijk gas zich in de cilinder bevindt. Tegenwoordig zit helium ook in handige wegwerp helium tanks. Zodra je de helium op hebt gemaakt, bijvoorbeeld voor een feestje met ballonnen, kun je de helium tank bij de weg zetten. Deze helium tanks maken het dan nu ook voor een ieder mogelijk om zelf z’n ballonnen te voorzien van dit leuke zwevende effect. Bekijk de helium tanks gelijk in onze webshop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *