Is helium brandbaar?

veiligheid

Mensen verwachten vaak dat helium gas brandbaar is, maar we zullen je gelijk van die gedachte af halen. Helium is niet brandbaar en ook niet giftig.

Zijn de helium tanks dan wel gevaarlijk?

Hoewel je met gas altijd het gevoel hebt dat het heel gevaarlijk is, loop je zelfs geen gevaar met onze helium tanks. De helium tanks zijn namelijk voorzien van een breekschijf. Hierdoor kan deze niet exploderen. Het gas dat in de tank zit kan dus niet met een enorme kracht vrij komen. Daarnaast informeren wij op onze site ook altijd dat een helium tank maar voor eenmalig gebruik is. Ondanks dat je zou kunnen denken dat je de tank weer kunt vullen is dat niet zo. Het mechanisme in de tank staat alleen toe dat het gas de tank verlaat en dus niet de andere richting op kan geleiden.

Helium tank bij het grof vuil

Staat er een helium tank bij u in de straat bij het grof vuil. In principe kan dit geen kwaad meer. Wanneer de tank leeg is kan deze bij het grof vuil worden gezet. Echter is het natuurlijk essentieel dat de tank ook daadwerkelijk leeg is. Je weet nooit wat er gebeurd indien je de tank nog met een restant gas achter laat bij het grof vuil. Het kan zo maar zijn dat kinderen met de tank aan de loop gaan. Wanneer zij weten dat helium ook veel geïnhaleerd wordt voor het “gekke stemmetje”, kunnen de gevolgen wel gevaarlijk zijn. Het inademen van helium brengt namelijk wel gevaren met zich mee. Wanneer helium ingeademd wordt verdrijft het zuurstof uit de longen. Een gevolg hiervan kan bijvoorbeeld verstikking zijn. Wij willen dan ook benadrukken aan onze klanten dat de helium tank altijd pas leeg wordt afgevoerd.

Kortom, helium is niet brandbaar, maar wij raden aan om het te gebruiken voor ballonnen en niet voor andere activiteiten.

Voor meer informatie over de gevaren van het inademen kunt u direct doorgaan naar de helium-inademen pagina.

Voor meer informatie over het correcte gebruik van een helium tank kunt u kijken op de pagina “Hoe werkt een helium tank”.

Wat is helium?

helium ballonnen

Als helium tank leverancier van Nederland kunnen wij het natuurlijk niet achter blijven in het zoveel mogelijk informeren van onze klanten over het gas helium. Vandaar dat wij hier ook op ons blog aandacht aan besteden. In dit artikel kun je in korte tijd meer te weten komen over wat helium nou precies is.

Wat is helium?

Helium is een edelgas, te samen met neon, argon, krypton, xenon en radon. Bij gassen vermoed je altijd dat deze brandbaar en giftig zijn, maar dat is helium dus niet. Indien je bekend bent met helium, zul je waarschijnlijk weten dat dit veelal gebruikt wordt voor het vullen van ballonnen. Een ballon gevuld met helium zal na direct na het vullen gelijk de neiging hebben om richting het plafond te vliegen. Dit komt doordat helium een gas is dat lichter is dan lucht. Hierdoor heeft het de opwaartse werking. Helium heeft ook een enorme bekendheid doordat het veel gebruikt wordt door mensen om in te ademen. Dit heeft het grappige effect dat je stem veranderd in een soort smurfenstem. Echter kleven aan deze bezigheid grote gevaren, waarvan menigéén niet op de hoogte is.
Wat je waarschijnlijk niet weet is dat helium ook gebruikt wordt als koelelement voor de magneten die zich in een MRI-scan apparaat bevinden in het ziekenhuis. Of dat het vaak gebruikt wordt bij het diepzeeduiken.

Hoe kom je aan helium?

Helium wordt gewonnen uit de grond. Met name in bergachtig gebied wordt deze stof vaak gevonden. Bijvoorbeeld van de Rocky Mountains in Noord-Amerika is bekend dat deze veel helium bevatten. De helium die wij gebruiken is afkomstig van de alpha-deeltjes die wordt uitgezonden doordat er zich radio-actief verval voordoet. Elementen raken in verval doordat ze onstabiel zijn, en door het loslaten van deze alpha deeltjes worden ze stabieler. Hierdoor komt helium vrij.

Hoe wordt helium bewaard?

De beste manier om helium te bewaren is in stalen of aluminium cilinders. Vroeger waren dit de langwerpige grote cilinders die het gevoel oproepen alsof er een heel gevaarlijk gas zich in de cilinder bevindt. Tegenwoordig zit helium ook in handige wegwerp helium tanks. Zodra je de helium op hebt gemaakt, bijvoorbeeld voor een feestje met ballonnen, kun je de helium tank bij de weg zetten. Deze helium tanks maken het dan nu ook voor een ieder mogelijk om zelf z’n ballonnen te voorzien van dit leuke zwevende effect. Bekijk de helium tanks gelijk in onze webshop.

Waar kun je helium kopen?

heliumbox_webshop

Helium, we vinden het allemaal een geweldig middel voor feestjes, maar waar kun je helium kopen? En is het duur om ballonnen te vullen met helium of valt dat best mee?

Waar kun je helium kopen?

Helium is vandaag de dag nog steeds te koop in de feestwinkeltjes bij u in de stad of in het dorp. Echter ben je meestal wel wat kwijt voor een mooie tros ballonnen gevuld met helium. Naast de kosten voor de helium betaal je in de feestwinkels ook nog meestal een vrij hoge prijs voor ballonnen. Hierdoor wordt helium vaak alleen gebruikt voor de aparte feestjes en niet zo maar op elke verjaardag.
Vanaf nu is dat echter ook verleden tijd. Helium wordt tegenwoordig ook veel via het internet verhandeld. En het mag duidelijk zijn dat internet aanbieders vaak veel goedkoper zijn als de winkels in de winkelstraat.

Wat kost een helium tank?

Bij onze webshop Heliumbox.nl is de standaardprijs voor een helium tank voor 30 ballonnen €27.95 en hiermee zijn wij de goedkoopste aanbieder van Nederland. Ook onze helium tank voor 50 ballonnen is het goedkoopste in Nederland. Daarnaast hebben wij in tegenstelling tot de overige internet aanbieders nog een grote variëteit aan aanbiedingen. Wij verkopen de helium tanks namelijk niet alleen los, maar ook in combinatie met ballonnen in een kleur naar keuze.
Indien u voorkeur uitgaat naar een andere type ballon als de ballonnen die wij aanbieden op onze site, kunt u ook nog kijken op de Ballonnenbox webshop. Hier bieden wij zowel de standaard helium tanks zonder ballonnen aan en kun je zelf de ballonnen uitzoeken voor jouw gelegenheid. Zo zijn wij naast de goedkoopste aanbieder ook nog eens de meest flexibele.

Hoe ontvang en gebruik ik de helium tank?

Wanneer u de tank bestelt via onze website, krijgt u deze de volgende dag binnen via de pakketbezorger.
Het klinkt misschien eng om een helium tank te gaan bedienen, maar dat is een fluitje van een cent. Deze tanks zijn er op ingericht om thuis te gebruiken en binnen een paar seconden zit uw ballon al vol met helium.

Op de volgende pagina vindt u een uitleg over hoe u de helium tank bedient:
http://heliumbox.nl/hoe-werkt-een-helium-tank/

Je zult verbaast staan hoe makkelijk het is! En je hoeft nooit meer de deur uit voor het versieren van uw feestje.