Is helium brandbaar?

veiligheid

Mensen verwachten vaak dat helium gas brandbaar is, maar we zullen je gelijk van die gedachte af halen. Helium is niet brandbaar en ook niet giftig.

Zijn de helium tanks dan wel gevaarlijk?

Hoewel je met gas altijd het gevoel hebt dat het heel gevaarlijk is, loop je zelfs geen gevaar met onze helium tanks. De helium tanks zijn namelijk voorzien van een breekschijf. Hierdoor kan deze niet exploderen. Het gas dat in de tank zit kan dus niet met een enorme kracht vrij komen. Daarnaast informeren wij op onze site ook altijd dat een helium tank maar voor eenmalig gebruik is. Ondanks dat je zou kunnen denken dat je de tank weer kunt vullen is dat niet zo. Het mechanisme in de tank staat alleen toe dat het gas de tank verlaat en dus niet de andere richting op kan geleiden.

Helium tank bij het grof vuil

Staat er een helium tank bij u in de straat bij het grof vuil. In principe kan dit geen kwaad meer. Wanneer de tank leeg is kan deze bij het grof vuil worden gezet. Echter is het natuurlijk essentieel dat de tank ook daadwerkelijk leeg is. Je weet nooit wat er gebeurd indien je de tank nog met een restant gas achter laat bij het grof vuil. Het kan zo maar zijn dat kinderen met de tank aan de loop gaan. Wanneer zij weten dat helium ook veel geïnhaleerd wordt voor het “gekke stemmetje”, kunnen de gevolgen wel gevaarlijk zijn. Het inademen van helium brengt namelijk wel gevaren met zich mee. Wanneer helium ingeademd wordt verdrijft het zuurstof uit de longen. Een gevolg hiervan kan bijvoorbeeld verstikking zijn. Wij willen dan ook benadrukken aan onze klanten dat de helium tank altijd pas leeg wordt afgevoerd.

Kortom, helium is niet brandbaar, maar wij raden aan om het te gebruiken voor ballonnen en niet voor andere activiteiten.

Voor meer informatie over de gevaren van het inademen kunt u direct doorgaan naar de helium-inademen pagina.

Voor meer informatie over het correcte gebruik van een helium tank kunt u kijken op de pagina “Hoe werkt een helium tank”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *